Ładowanie odtwarzacza...

Usuń

As your browser speaks English, would you like to change your language to English? Or see other languages.

Biografia

Monika Borys (ur. 14 sierpnia 1970 r.) – tancerka, piosenkarka i aktorka polska. Absolwentka wydziału estradowego Państwowej Szkoły Baletowej w Warszawie.

Na początku kariery współpracowała z Ryszardem Poznakowskim, który do słów Grażyny Orlińskiej skomponował jej pierwszą piosenkę pt. To nie jest pora na miłość. Była drugą żoną kompozytora Jarosława Kukulskiego, kompozytora większości piosenek z jej repertuaru. Ma syna Piotra, ktorego ojcem jest Jaroslaw Kukulski. W latach 1984-1986, 1988 i 1990 związała się z Teatrem "Syrena" w Warszawie. Zdobyła popularność pod koniec lat 80 XX w. lekkimi, melodyjnymi piosenkami oraz jaskrawym, kolorowym emploi.

W 1988 roku z piosenką Nie masz prawa wzięła udział w cyklicznym programie "Od Opola do Opola" i zwyciężyła. W tym samym roku w plebiscycie czytelników "Panoramy" została uznana za najlepszy debiut roku. W roku 1990 na festiwalu w Opolu w krótkim koncercie poświęconym pamięci Anny Jantar, w dziesiątą rocznicę jej śmierci wykonała utwór Moje jedyne marzenie.

Piosenka Co ty królu złoty wykonana przez Monikę Borys podczas koncertu premier, otrzymała nagrodę publiczności Festiwalu Piosenki Polskiej w Opolu w 1989 r. W tym samym roku wystąpiła także na Festiwalu Piosenki w Sopocie z piosenką Dance with me.

Dyskografia:
1990 - Ściana i groch
1991 - Kolędy
1992 - Piosenki dla dzieci
1993 - Monika Borys
2004 - Najpiękniejsze kolędy

Single:
1985 - Z piłką na plaży
1985 - Marynarz czy żołnierz
1987 - To nie jest pora na miłość
1988 - Nie masz prawa
1989 - Co ty królu złoty
1990 - Dance with me
1993 - Sexi bądź
1993 - Za każdy błąd
1993 - życie jest jak sen
2002 - Pałka zapałka
2008 - W taką noc
2008 - Co ty królu złoty 2008

Edytuj wiki

API Calls