Ładowanie odtwarzacza...

Usuń

As your browser speaks English, would you like to change your language to English? Or see other languages.

We’re currently migrating data (including scrobbles) to our new site and to minimise data disruption, we’ve temporarily suspended some functionality. Rest assured, we’re re-activating features one-by-one as soon as each data migration completes. Keep an eye on progress here.

Monika Borys (ur. 14 sierpnia 1970 r.) – tancerka, piosenkarka i aktorka polska. Absolwentka wydziału estradowego Państwowej Szkoły Baletowej w Warszawie.

Na początku kariery współpracowała z Ryszardem Poznakowskim, który do słów Grażyny Orlińskiej skomponował jej pierwszą piosenkę pt. To nie jest pora na miłość. Była drugą żoną kompozytora Jarosława Kukulskiego, kompozytora większości piosenek z jej repertuaru. Ma syna Piotra, ktorego ojcem jest Jaroslaw Kukulski. W latach 1984-1986, 1988 i 1990 związała się z Teatrem "Syrena" w Warszawie. Zdobyła popularność pod koniec lat 80 XX w. lekkimi, melodyjnymi piosenkami oraz jaskrawym, kolorowym emploi.

W 1988 roku z piosenką Nie masz prawa wzięła udział w cyklicznym programie "Od Opola do Opola" i zwyciężyła. W tym samym roku w plebiscycie czytelników "Panoramy" została uznana za najlepszy debiut roku. W roku 1990 na festiwalu w Opolu w krótkim koncercie poświęconym pamięci Anny Jantar, w dziesiątą rocznicę jej śmierci wykonała utwór Moje jedyne marzenie.

Piosenka Co ty królu złoty wykonana przez Monikę Borys podczas koncertu premier, otrzymała nagrodę publiczności Festiwalu Piosenki Polskiej w Opolu w 1989 r. W tym samym roku wystąpiła także na Festiwalu Piosenki w Sopocie z piosenką Dance with me.

Dyskografia:
1990 - Ściana i groch
1991 - Kolędy
1992 - Piosenki dla dzieci
1993 - Monika Borys
2004 - Najpiękniejsze kolędy

Single:
1985 - Z piłką na plaży
1985 - Marynarz czy żołnierz
1987 - To nie jest pora na miłość
1988 - Nie masz prawa
1989 - Co ty królu złoty
1990 - Dance with me
1993 - Sexi bądź
1993 - Za każdy błąd
1993 - życie jest jak sen
2002 - Pałka zapałka
2008 - W taką noc
2008 - Co ty królu złoty 2008

Aktualności

API Calls