Ładowanie odtwarzacza...

Usuń

As your browser speaks English, would you like to change your language to English? Or see other languages.

We’re currently migrating data (including scrobbles) to our new site and to minimise data disruption, we’ve temporarily suspended some functionality. Rest assured, we’re re-activating features one-by-one as soon as each data migration completes. Keep an eye on progress here.

Manic Street Preachers - założony w 1986 roku w Walii czteroosobowy zespół rockowy.

Początkowo muzyka i image utrzymane w stylistyce glam rocka, pierwszy album - Generation Terrorists (1992), potem nastąpił zwrot w kierunku muzyki hardrockowej: drugi album - Gold Against The Soul (1993). Trzeci album grupy, The Holy Bible (1994), stał się rozliczeniem zarówno ze zbrodniczą historią XX wieku w wymiarze cywilizacyjnym (piosenka Archives of Pain, The Intense Humming of Evil) jak i indywidualnym rozliczeniem z "chorobami cywilizacyjnymi" (4st 7lb traktująca o anoreksji jednego z członków grupy). Kolejne albumy: Everything Must Go (1996), This Is My Truth Tell Me Yours (1998) to zwrot w kierunku melancholijnej, ale wciąż buntowniczej muzyki instrumentalnej, pełnej aranżacji smyczkowych i otwartych przestrzeni muzycznych. Te dwa albumy, jak i kolejne: Know Your Enemy (2001) oraz Lifeblood (2004) nagrano już w trzyosobowym składzie po tajemniczym zniknięciu współautora tekstów i gitarzysty rytmicznego grupy, Richarda Edwardsa (a.k.a Richey James Edwards) 1 lutego 1995 roku.

W tekstach wyraźnie obecna i podkreślana lewicowa orientacja polityczna członków zespołu. W każdym okresie twórczości zdarzają się piosenki przesycone treściami socjalistycznymi.

Szerokim echem odbiła się i została bardzo skrytykowana wizyta muzyków na Kubie w 2001 roku i koncert jaki się tam odbył, będący manifestem poparcia dla Fidela Castro.

Grupa wydała trzy albumy podsumowujące działalność: Forever Delayed - największe hity (2002), Lipstick Traces (A Secret History of Manic Street Preachers) - zbiór b-side'ów singli zespołu (2003) oraz National Treasures - The Complete Singles (2011).

Manic Street Preachers to zespół niezwykle popularny i powszechnie znany w Wielkiej Brytanii, Niemczech, Skandynawii i Japonii. Poza tymi krajami nie zdobył bardzo dużej popularności. Łączny nakład sprzedanych płyt grupy to od 5 do 10 milionów egzemplarzy.

Do 1986, a więc do pierwszego składu grupy, należała jeszcze Jenny Watkins-Isnardi, ówczesna wokalistka grupy, a do 1988 Flicker, basista.

Obecnie grupę tworzą: James Dean Bradfield (wokal, gitara, muzyka), Nicholas Allen Jones a.k.a Nicky Wire (teksty, gitara basowa) oraz Sean Moore (perkusja, trąbka, muzyka). Współpracuje z nią także Nick Naysmith (instrumenty klawiszowe).

Dyskografia

  • Generation Terrorists (1992)
  • Gold Against The Soul (1993)
  • The Holy Bible (1994)
  • Everything Must Go (1996)
  • This Is My Truth Tell Me Yours (1998)
  • Know Your Enemy (2001)
  • Lifeblood (2004)
  • Send Away The Tigers (2007)
  • Journal For Plague Lovers (2009)
  • Postcards From A Young Man (2010)
  • Rewind The Film (2013)
  • Futurology (2014)

Aktualności

API Calls