Václav Neckář (23. října 1943 Praha) je oblíbený český popový zpěvák a herec. V letech 1968 až 1970 byl společně s Martou Kubišovou a Helenou Vondráčkovou členem pěvecké skupiny Golden Kids. Jako herec se proslavil především rolí ve filmu Jiřího Menzela Ostře sledované vlaky na motivy stejnojmenné novely Bohumila Hrabala, ale hrál i hlavní role ve filmech Skřivánci na niti a pohádce Šíleně smutná princezna. Nazpíval písničky k filmům, např. Jak básníci přicházejí o iluze, Jak utopit doktora Mráčka nebo Páni kluci. Od 70.let natáčí a koncertuje se skupinou Bacily, kterou řídí jeho bratr Jan Neckář. K jeho dvorním autorům patří již zmíněný bratr Jan Neckář, Otakar Petřina, ale psal pro něho i Karel Svoboda, Petr Hapka, Petr Janda nebo Bohuslav Ondráček. O texty se mu starali mj. Zdeněk Rytíř, Michal Horáček, Jan Schneider, Ladislav Kantor nebo Michael Prostějovský. Kromě popových hitů, např. Stín katedrál, Tu kytaru jsem koupil kvůli tobě nebo Lékořice má v repertoáru Neckář i řadu balad, např. Nautilus, Suzanne, Perla nebo Podej mi ruku a projdem Václavák. V 70.letech natáčel i hloubavější tematická alba, folk - rockové Tomu, kdo nás má rád nebo nebo big bítové Planetárium . V 80.letech se mj. věnoval i rockové hudbě, album Pod komandem lásky.
[editovat]Diskografie

Václav Neckář zpívá pro mladé (1966)
Dobrou zprávu já přináším vám (1968)
Světská sláva – polní tráva (1971)
Doktor Dam Di Dam a jeho Bacily /Live/ (1973)
Tomu, kdo nás má rád (1974)
Planetárium (1977)
Vašek vypravuje (1979)
Podej mi ruku… (1980)
Sluneční věk (1981)
Mýdlový princ (1981) sampler singlů
Příběhy, písně a balady 1 (1982)
Příběhy, písně a balady 2 (1982)
Příběhy, písně a balady 3 (1983)
My to spolu táhnem dál (1984)
Pokus o autoportét (1986) výběr hitů
Atlantida ‘99 (1987)
Pod komandem lásky (1988)
Časy se mění! (1991) výběr
The Best of Václav Neckář – Jak se ten čas letí (1965–70) (1993) výběr hitů
Kolekce Václava Neckáře 1 – Václav Neckář zpívá pro mladé (1995)
Kolekce Václava Neckáře 2 – Dobrou zprávu já přináším vám (1996)
Kolekce Václava Neckáře 3 – Světská sláva – polní tráva (1997)
Vašek vypravuje pohádky Františka Nepila (1997)
Kolekce Václava Neckáře 4 – Motejl Modrejl (1968–1970) (1998)
Kolekce Václava Neckáře 5 – Můj brácha má prima bráchu (1999)
Kolekce Václava Neckáře 6 – Doktor Dam Di Dam a jeho Bacily /Live/ a dalších 38 hitů (2000)
Kolekce Václava Neckáře 7 – Tomu, kdo nás má rád (2001)
Václav Neckář – Kdo vchází do tvých snů, má lásko (Unpluged 1995) (2001)
Zlatej Vašek (2001) výběr hitů, nově natočené verze
Kolekce Václava Neckáře 14 - Pokus o autoportrét (2003)
Kolekce Václava Neckáře 12 - Příběhy, písně a balady (2004)
Oči koní (2005)
Kolekce Václava Neckáře 10 - Mýdlový princ (2005)
Kolekce Václava Neckáře 9 - Podej mi ruku… (2006)
40 hitů (2006) výběr hitů
Bláznivá láska (2006) kompilace prvních nahrávek ze 60.let
Kolekce Václava Neckáře 15 - Atlantida ´99 (2007)
Kolekce Václava Neckáře 16 - Pod komandem lásky (2007)
Kolekce Václava Neckáře 11 - Sluneční věk (2008)
Nejsem gladiátor (DVD) (2008)

Edited by patrikcz on 14 Jan 2009, 11:24

Sources

Wikipedia Czech Republic

All user-contributed text on this page is available under the Creative Commons Attribution/Share-Alike License.
Text may also be available under the GNU Free Documentation License.

Factbox

Generated from facts marked up in the wiki.

No facts about this artist

You're viewing version 1. View older versions, or discuss this wiki.

You can also view a list of all recent wiki changes.

More Information

From other sources.

Links
Labels