Discover New Music

Last.fm is a music discovery service that gives you personalised recommendations based on the music you play.

Start your Last.fm profile Close window

Irena Jarocka

Tags

Everyone’s tags

More tags

Biography

Irena Jarocka (1946 – 2012), was a popular Polish singer.

Graduated from V Liceum Ogólnokształcące im. Stefana Żeromskiego and the faculty of music studies at Średnia Szkoła Muzyczna in Gdańsk under professor Halina Mickiewiczówna. Following that, she also graduated from the faculty of biology in teachers’ college. She participated in amateur singing competitions, worked with Zespół Estradowy Marynarki Wojennej Flotylla. Debuted in 1966 at the age of 20, in Klub Rudy Kot in Gdańsk, the same year she first participated in KFPP in Opole. Performed at MFP in Sopot many times.

In 2007, she published an autobiographical novel entitled “Motylem jestem, czyli piosenka o mnie samej” (I am a butterfly, or a song about myself), available from Prószyński i Spółka.

Discography:

Albums:

1974 - W cieniu dobrego drzewa, re-edition 2001
1976 - Gondolierzy znad Wisły, re-edition 2001
1977 - Wigilijne życzenie, re-edition 2001
1977 - Koncert
1978 - Być narzeczoną twą, re-edition 2001
1981 - Irena Jarocka
1987 - Irena Jarocka
1992 - My French favourites
2001 - Mój wielki sen
2004 - Kolędy bez granic
2008 - Małe rzeczy.

Compilation albums:

1995 - Wielkie przeboje
1995 - Kolekcja vol.1
1995 - Kolekcja vol.2
1998 - Odpływają kawiarenki - Złota kolekcja
2002 - Złote przeboje - Platynowa kolekcja
2003 - Motylem jestem
2006 - Moje złote przeboje - Platynowa kolekcja
2006 - Piosenki o miłości - Platynowa kolekcja.

Videos

Top Albums

Listening Trend

8,291listeners all time
85,975scrobbles all time
Recent listeners trend:

Start scrobbling and track your listening history

Last.fm users scrobble the music they play in iTunes, Spotify, Rdio and over 200 other music players.

Create a Last.fm profile

Shoutbox

Leave a comment. Log in to Last.fm or sign up.
  • NiegrzecznyxD

    Fanów i sympatyków Ireny Jarockiej zapraszam do grupy: Irena Jarocka :)

    3 Apr 2013 Reply
  • kubus18

    Rok bez Ireny...

    21 Jan 2013 Reply
  • Eryka91

    RIP

    4 Feb 2012 Reply
  • LoveMassari

    [*]

    3 Feb 2012 Reply
  • noramaj

    "Odeszła wspaniała piosenkarka o cudownym głosie :-( ale zostawiła po sobie piosenki które będą żyć wiecznie. Pokój jej duszy." by Alphaville73 , That's true.Nothing add nothing take away..I liked all her songs. :-(

    28 Jan 2012 Reply
  • kubus18

    23 Jan 2012 Reply
  • Elapaszt

    Miałam przyjemność dwukrotnie spotkać Irenkę "na żywo"-pierwszy raz w Biłgoraju -tam koncertowała w 1978 r. Po wielu latach ponownie w 2005( lub 2006) w Nadarzynie ,gdzie występowała na festynie z okazji otwarcia Domu Kultury .Na pamiątkę została mi płyta "Mój wielki sen"ze złożonym wtedy autografem i zdjęcia z Nią . Teraz w sercu mam ogromny smutek , że nie zaśpiewa już nigdy więcej na żadnym koncercie. Wielka szkoda!!! W mej pamięci pozostanie ,jako symbol elegancji , niezwykłego uroku osobistego , ciepła ,czułości i serdeczności .Dziś już coraz mniej takich ludzi !!! Nie zapomnę Jej dzięki piosenkom , jakie po sobie zostawia . Niewątpliwie Pan Bóg powołał do siebie kolejnego Anioła - na imię ma IRENKA . POKÓJ JEJ DUSZY .

    22 Jan 2012 Reply
  • interpersonalny

    do zobaczenia

    22 Jan 2012 Reply
  • scarlet79

    Gwiazdki nie dadzą nic, ale modlitwy też nie. I tyle. Lepiej posłuchać jej muzyki. [2]

    22 Jan 2012 Reply
  • scarlet79

    RIP

    22 Jan 2012 Reply
  • wasilka

    [*] zawsze wspaniała, dziękuję, że była...

    22 Jan 2012 Reply
  • Alphaville73

    Odeszła wspaniała piosenkarka o cudownym głosie :-( ale zostawiła po sobie piosenki które będą żyć wiecznie. Pokój jej duszy.

    22 Jan 2012 Reply
  • staff85

    [*] od zawsze pamiętam to wykonanie: http://www.youtube.com/watch?v=OM0jnQTfam0&feature=related

    21 Jan 2012 Reply
  • illuminatique

    Gwiazdki nie dadzą nic, ale modlitwy też nie. I tyle. Lepiej posłuchać jej muzyki.

    21 Jan 2012 Reply
  • aineb

    RIP [*]

    21 Jan 2012 Reply
  • Glacier90

    I motylek odfrunął do nieba :( Na szczęście piosenki na zawsze zapisały się w pamięci wielu ludzi i pamięć o pani Irenie nigdy nie zgaśnie.

    21 Jan 2012 Reply
  • Tawiscara

    "Nie mijaj życie me"-niestety minęło (*)

    21 Jan 2012 Reply
  • Kuchmistrz

    Rest in Peace...

    21 Jan 2012 Reply
  • fuckam

    Te gwiazdki w nawiasach nic nie dadzą. Lepiej się za Nią pomódlcie.

    21 Jan 2012 Reply
  • MaXin1980

    RIP [*]

    21 Jan 2012 Reply
  • All 38 shouts

Top Listeners