Fikret Kızılok (October 10, 1946 - September 22, 2001) was a Turkish musician. He was a pioneer of Turkish rock music and an early experimentalist. After publishing his farewell album (A revolutionist’s diary), he died in 2001 following a long illness.

Kızılok was introduced to music during his secondary school years at the Galatasaray High School, the same school his fellow music legends Barış Manço and Timur Selçuk also went, and his first instrument was an accordion. Upon graduation, he went on to studying dentistry. “Yumma Gözün Kör Gibi ! Yağmur Olsam” was his first album release.

Finally, his ‘’farewell album’’ ‘Mustafa Kemal-Devrimcinin Güncesi’ was released. He died in 2001 because of a terminal illness he long suffered.

Discography

With Cahit Oben 4

1965: I Wanna Be Your Man / 36 24 36
1965: Silifke’nin Yoğurdu / Hereke
1965: Makaram Sarı Bağlar / Halime

Fikret Kızılok ve Üç Veliaht (Fikret Kızılok and three crown princes)

1965: Belle Marie / Kız Ayşe

Solo 45s

1966: Ay Osman - Sevgilim / Colours - Baby
1969: Uzun İnce Bir Yoldayım / Benim Aşkım Beni Geçti
1970: Yağmur Olsam / Yumma Gözün Kör Gibi
1970: Söyle Sazım / Güzel Ne Güzel Olmuşsun
1971: Vurulmuşum / Emmo
1971: Gün Ola Devran Döne / Anadolu’yum
1972: Leylim Leylim (Kara Tren) / Gözlerinden Bellidir
1973: Köroğlu Dağları / Tutamadım Ellerini
1973: Bacın Önde Ben Arkada / Koyverdin Gittin Beni
1975: Anadolu’yum ‘75 / Darağacı
1976: Biz Yanarız / Sen Bir Ceylan Olsan

Fikret Kızılok ve Tehlikeli Madde

1974: Aşkın Olmadığı Yerde / İnsan mıyım Mahluk muyum Ot muyum
1974: Haberin Var mı / Kör Pencere - Ay Battı

Solo albums

1977: Not Defterimden
1983: Zaman Zaman
1990: Yana Yana
1992: Olmuyo Olmuyo
1995: Demirbaş
1995: Yadigar
1998: Mustafa Kemal - Devrimcinin Güncesi
1999: Gün ola devran döne

With Bülent Ortaçgil

1985: Biz Şarkılarımızı… (This album wasn’t published, but distributed by hand)
1986: Pencere Önü Çiçeği
2007 Büyükler İçin Çocuk Şarkıları

Compilations

1992 68’ler
1993 Seçme Eserler - 68’ler 2

Albums with book

1995: Demirbaş
1996: Vurulduk Ey Halkım…
1999: Bir Devrimcinin Güncesi

Among his well-known songs are Bu Kalp Seni Unutur mu? (Would this heart forget you?), Yeter ki (Just so), Zaman Zaman (Time to time), Gönül (Heart), Sevda Çiçeği (Passion flower), Gecenin Üçünde (3 am at night), Gidiyorsun (You are going).

Edited by melankoner on 12 Dec 2011, 13:25

All user-contributed text on this page is available under the Creative Commons Attribution/Share-Alike License.
Text may also be available under the GNU Free Documentation License.

Factbox

Generated from facts marked up in the wiki.

No facts about this artist

You're viewing version 7. View older versions, or discuss this wiki.

You can also view a list of all recent wiki changes.

More Information

From other sources.

Links
Labels