(ur. 5 sierpnia 1963 w Szczecinie) – wokalistka jazzowa i piosenkarka, także producentka muzyczna.

Absolwentka Wydziału Wokalnego Średniej Szkoły Muzycznej w Szczecinie. Zadebiutowała w 1975 w amatorskim zespole wokalnym muzyki dawnej “Musicus Poloniensis”, w którym śpiewała do 1980.

W latach 1980-84 była wokalistką szczecińskiej grupy Music Market, specjalizującej się w muzyce gospel i spirituals. Wystąpiła z nią w Konkursie Jazzu Tradycyjnego “Złota Tarka” w latach 1980-1981 i w 1984 roku. Współpracowała na estradzie i w nagraniach m.in. z Orkiestrą PRiTV Zbigniewa Górnego i grupą “Sami Swoi”.

Uczestniczyła w realizacji widowiska Katarzyny Gaertner Pozłacany warkocz i suity K. Zgrai Kurpie. Zrealizowała recitale tv: Ballady jazzowe, Gospel i spirituals oraz Jazz Production. Współpracowała także z poznańskim zespołem “Spirituals and Gospel Singers”. Z zespołami tymi dokonała nagrań dla archiwum Polskiego Radia, koncertowała w kraju i za granicą, m.in. w NRD, ZSRR, RFN i Szwecji.

Po raz pierwszy wystąpiła jako solistka na KFPP Opole ‘85. Reprezentowała polską piosenkę na festiwalach w Dreźnie (NRD) w 1986, Curaçao (Antyle Holenderskie) w 1988, Jurmale (Łotwa) w 1989, Karlshamn (Szwecja) i Syrakuzach (Włochy) w 1990, Stambule (Turcja) w 1994 i w Kairze (Egipt) w 1995.

Występuje także z programami rozrywkowymi dla dzieci. Na przełomie lat 80. i 90. wzięła udział w serii koncertów Dyskoteka Pana Jacka (czyt. dżeka), organizowanych przez Jacka Cygana. Jej wielkim dziecięcym przebojem przed laty była piosenka Zima lubi dzieci. Nagrała piosenki do filmów i seriali TV, takich jak: Kingsajz, W pustyni i w puszczy, Puchatkowego Nowego Roku, Prosiaczek i przyjaciele, Kubuś i Hefalumpy, Czułość i kłamstwa (Wizja Jeden, Polsat), Matki, żony i kochanki (TVP), Na dobre i na złe (TVP), Ranczo (TVP).

Anna Jurksztowicz jest także wydawcą i producentem muzycznym. W serii płytowej poświęconej muzyce współczesnej pt. Modern Classics from Poland jej firma wydawnicza Si Music promuje twórczość kompozytorską.

W latach 80. występowała również z zespołem Bolter.

Jest drugą żoną Krzesimira Dębskiego i matką Radzimira i Marii.


Single
Rok Tytuł Pozycje
Polska
01.02.1986 Od Dzisiaj Mówię STOP 40
20.12.1986 Hej, Man! 20
23.05.1987 Video Dotyk 21
11.10.1987 Przenikam 24


Nagrody i wyróżnienia

1981 – wyróżnienie w KJT “Złota Tarka” w Warszawie
1984 – I nagroda zespołowa dla Music Market w KJT “Złota Tarka”
1985 – Nagroda im. Karola Musioła oraz I nagroda na KFPP w Opolu za Diamentowy kolczyk
1986 – nagroda za interpretacje na festiwalu w Dreźnie
1988 – II nagroda na KFPP w Opolu w koncercie “Premiery” za piosenkę Będzie tak jak jest
1991 – II nagrodę na KFPP w Opolu w koncercie “Premiery” za piosenkę Muszelko ratuj mnie
1992 – II nagrodę na KFPP w Opolu w koncercie “Premiery” za piosenkę Ja samba

Dyskografia

1984 Di Rock Cimbalisten jako Dee Dee Lewis; Polskie Nagrania
1986 Dziękuje, nie tańczę; Tonpress
1987 Gdy śliczna Panna; PolJazz
1992 Kochaj mnie zwyczajnie; Bravo
1994 Złote Przeboje; M&M
1999 Sery i inne numery; JaMajkaMusic
2001 Złota kolekcja; Pomaton EMI
2003 Prosiaczek i przyjaciele; Walt Disney Records

Edited by kulfonimonika on 19 May 2011, 08:47

All user-contributed text on this page is available under the Creative Commons Attribution/Share-Alike License.
Text may also be available under the GNU Free Documentation License.

Factbox

Generated from facts marked up in the wiki.

No facts about this artist

You're viewing version 1. View older versions, or discuss this wiki.

You can also view a list of all recent wiki changes.

More Information

From other sources.

Links