Skip to
YouTube video

Loading player…

Biography

(ur. 5 sierpnia 1963 w Szczecinie) – wokalistka jazzowa i piosenkarka, także producentka muzyczna.

Absolwentka Wydziału Wokalnego Średniej Szkoły Muzycznej w Szczecinie. Zadebiutowała w 1975 w amatorskim zespole wokalnym muzyki dawnej "Musicus Poloniensis", w którym śpiewała do 1980.

W latach 1980-84 była wokalistką szczecińskiej grupy Music Market, specjalizującej się w muzyce gospel i spirituals. Wystąpiła z nią w Konkursie Jazzu Tradycyjnego "Złota Tarka" w latach 1980-1981 i w 1984 roku. Współpracowała na estradzie i w nagraniach m.in. z Orkiestrą PRiTV Zbigniewa Górnego i grupą "Sami Swoi".

Uczestniczyła w realizacji widowiska Katarzyny Gaertner Pozłacany warkocz i suity K. Zgrai Kurpie. Zrealizowała recitale tv: Ballady jazzowe, Gospel i spirituals oraz Jazz Production. Współpracowała także z poznańskim zespołem "Spirituals and Gospel Singers". Z zespołami tymi dokonała nagrań dla archiwum Polskiego Radia, koncertowała w kraju i za granicą, m.in. w NRD, ZSRR, RFN i Szwecji.

Po raz pierwszy wystąpiła jako solistka na KFPP Opole '85. Reprezentowała polską piosenkę na festiwalach w Dreźnie (NRD) w 1986, Curaçao (Antyle Holenderskie) w 1988, Jurmale (Łotwa) w 1989, Karlshamn (Szwecja) i Syrakuzach (Włochy) w 1990, Stambule (Turcja) w 1994 i w Kairze (Egipt) w 1995.

Występuje także z programami rozrywkowymi dla dzieci. Na przełomie lat 80. i 90. wzięła udział w serii koncertów Dyskoteka Pana Jacka (czyt. dżeka), organizowanych przez Jacka Cygana. Jej wielkim dziecięcym przebojem przed laty była piosenka Zima lubi dzieci. Nagrała piosenki do filmów i seriali TV, takich jak: Kingsajz, W pustyni i w puszczy, Puchatkowego Nowego Roku, Prosiaczek i przyjaciele, Kubuś i Hefalumpy, Czułość i kłamstwa (Wizja Jeden, Polsat), Matki, żony i kochanki (TVP), Na dobre i na złe (TVP), Ranczo (TVP).

Anna Jurksztowicz jest także wydawcą i producentem muzycznym. W serii płytowej poświęconej muzyce współczesnej pt. Modern Classics from Poland jej firma wydawnicza Si Music promuje twórczość kompozytorską.

W latach 80. występowała również z zespołem Bolter.

Jest drugą żoną Krzesimira Dębskiego i matką Radzimira i Marii.

Single
Rok Tytuł Pozycje
Polska
01.02.1986 Od Dzisiaj Mówię STOP 40
20.12.1986 Hej, Man! 20
23.05.1987 Video Dotyk 21
11.10.1987 Przenikam 24

Nagrody i wyróżnienia

1981 – wyróżnienie w KJT "Złota Tarka" w Warszawie
1984 – I nagroda zespołowa dla Music Market w KJT "Złota Tarka"
1985 – Nagroda im. Karola Musioła oraz I nagroda na KFPP w Opolu za Diamentowy kolczyk
1986 – nagroda za interpretacje na festiwalu w Dreźnie
1988 – II nagroda na KFPP w Opolu w koncercie "Premiery" za piosenkę Będzie tak jak jest
1991 – II nagrodę na KFPP w Opolu w koncercie "Premiery" za piosenkę Muszelko ratuj mnie
1992 – II nagrodę na KFPP w Opolu w koncercie "Premiery" za piosenkę Ja samba

Dyskografia

1984 Di Rock Cimbalisten jako Dee Dee Lewis; Polskie Nagrania
1986 Dziękuje, nie tańczę; Tonpress
1987 Gdy śliczna Panna; PolJazz
1992 Kochaj mnie zwyczajnie; Bravo
1994 Złote Przeboje; M&M
1999 Sery i inne numery; JaMajkaMusic
2001 Złota kolekcja; Pomaton EMI
2003 Prosiaczek i przyjaciele; Walt Disney Records

Edit this wiki

API Calls