Anna Wyszkoni

Join Share

45 members| 17 shouts

Leader: klaudiaffc92
Join Policy: Open
Created on: 18 Nov 2009
Description:
Grupa zrzeszająca fanów twórczości Ani Wyszkoni.



Ania Wyszkoni (ur. 21 lipca 1980 w Tworkowie) – piosenkarka, autorka tekstów, była wokalistka zespołu Łzy.

Śpiewaniem zainteresowała się już w dzieciństwie, jednak bardziej spektakularne sukcesy nadeszły, gdy została wokalistką grupy Łzy, w 1996 roku. W tym samym roku powstały pierwsze wspólne piosenki Ani i Łez, które ujrzały światło dzienne na kasecie "Demo". Dzięki tym nagraniom Ania zadebiutowała na antenie kilku lokalnych rozgłośni radiowych. Pierwszym solowym sukcesem Ani Wyszkoni było zajęcie I miejsca, dwóch wyróżnień sponsorów oraz Nagrody Publiczności na Festiwalu Wokalnym w Wyszkowie. W 1998 roku ukazała się debiutancka płyta Łez pt. "Słońce". Kolejne wydawnictwo - "W związku z samotnością" pokryło się platyną, a „Agnieszka już dawno…” jest przebojem do dnia dzisiejszego i na stałe wpisała się do kanonu polskiej piosenki. W 1999 roku w Radomiu Ania zdobyła Grand Prix na festiwalu Gama w Radomiu, w 2000 roku wygrała "Szansę na sukces" śpiewając „Długość dźwięku samotności” Myslovitz. Kolejne albumy Łez to podążanie w wyznaczonym pop rockowym stylu, a krążek „Nie czekaj na jutro” i utwór „Oczy szeroko zamknięte” to kolejny milowy krok. Z czasem Ania zaczęła myśleć o nagraniu solowej płyty, w międzyczasie Łzy obchodziły 10-lecie istnienia. Z tej okazji wydano "The Best Of 1996-2006", a w późniejszym czasie, do reedycji tego albumu, dodano płytę akustyczną, która pokazuje inną twarz Łez i Wokalistki.

29 czerwca 2009 roku premierę ukazał się pierwszy solowy album Ani.
Do pracy przy tym krążku, Ania zaprosiła dwóch producentów: Bogdana Kondrackiego, który odpowiada za większość pomysłów muzycznych, a także młodego producenta - Kubę Galińskiego. Na płycie znajdą się kompozycje utalentowanych artystów, m.in. Ani Dąbrowskiej i Mikisa Cupasa - gitarzysty zespołu Wilki. Dzięki nim utwory zyskały różnorodną i często zaskakującą oprawę.
Obok rytmów pop-rockowych, na krążku można znaleźć numer rockabilly, nostalgiczną balladę, a nawet radosne country. Różnorodności stylistycznej nie ustępują pomysły aranżacyjne: od różnych brzmień gitarowych, przez sekcję smyczkową, po orkiestrę dętą. Na płycie znaleźć też można, kilka autorskich kompozycji i tekstów Ani.

Singiel promujący album „Pan i Pani” zatytułowany jest „Czy ten Pan i Pani”. Z tą piosenką Ania Wyszkoni zdobyła 12 czerwca 2009 roku Srebrną Premierę i Nagrodę Dziennikarzy na 46. KFPP w Opolu.
Kolejnym singlem promującym płytę została piosenka “Z ciszą pośród czterech ścian”. Jego oficjalna radiowa premiera nastąpiła 7 września 2009, stał się on dużym hitem na listach przebojów. Na trzeci singiel wybrano “Lampę i sofę”. Singiel odniósł sukces.
25 lutego 2010 Wyszkoni wygrała statuetkę VIVA Comet w kategorii "Dzwonek Roku" (“Czy ten pan i pani”) oraz zaśpiewała nominowaną piosenkę i utwór "Muzyki Moc", nagrany z innymi wokalistami związanymi z VIVĄ.
Czwartym już singlem z albumu „Pan i Pani” został utwór „Wiem, że jesteś tam”.Zrealizowano do niego, w malowniczej scenerii Lazurowego Wybrzeża, w okolicach Nicei, teledysk, którego premiera odbyła się w październiku.

Jesień była dla Ani okresem zmian. 15 listopada na stronie Łez ukazało się oświadczenie o zakończeniu współpracy Zespołu z Anią oraz z Rock House Entertainment (managementem).

Kilka dni później do sklepów trafiła od dawna zapowiadana reedycja solowego albumu Wokalistki "Pan i Pani - platynowa edycja". Zawiera ona 3 nowe utwory "Nigdy nie będę Twoja" i "Nic mnie nie rusza" oraz cover piosenki Maanamu "Raz dwa, raz dwa". Dodatkowo wydanie posiada płytę DVD z teledyskami oraz materiałem z planu "Wiem, że jesteś tam".
W grudnia Artystka wzięła udział w koncercie kolęd telewizji Polsat oraz w projekcie Radia Opole: "Pastorałki 2010 - dla Hospicjum". Wykonała tam "Panią Zielonooką" oraz "Kolędę dla Ojca Świętego". Ciekawostką jest, że ta ostatnia jest w klimacie góralskim. :)
W sylwestrowy wieczór Ania wystąpiła na Wrocławskim rynku. Zaprezentowała tam piosenkę "Soft" (wraz z zespołem VIDEO), "Z ciszą pośród 4 ścian" oraz wyjątkowe połączenie" "Lampy i sofy" - "Bad Romance" (Lady Gagi) - "Pustych słów", które zrobiło ogromne wrażenie na zgromadzonej publiczności i telewidzach. Imprezę transmitowała TVP2.
Utwór: "Wiem, że jesteś tam" był też w grudniu najczęściej granym utworem w radiu WAWA i drugim pod względem częstotliwości emisji w radiu RMF FM!

Rok 2011 Wokalistka rozpoczęła sukcesami.
Już 1 stycznia w plebiscycie RMF FM "Przebój Roku 2010" piosenka Ani "Wiem, że jesteś tam" zajęła 6 miejsce, a jednocześnie była drugą polską piosenką w podsumowaniu (wyżej jest tylko utwór Andrzeja Piasecznego)!
W jeszcze jednym podsumowaniu roku - tym razem na "Złoty Przebój Roku 2010" radia Złote Przeboje, utwór "Wiem, że jesteś tam" znalazł się na 7 miejscu i również był drugą polską piosenką w rankingu (tym razem po De Mono)! W tym notowaniu znalazła się także piosenka "Lampa i sofa", która uplasowała się na pozycji 28.
9 stycznia Wyszkoni zagrała koncert na rzecz WOŚP w Berlinie.
Piosenka Ani "Wiem, że jesteś tam" była w styczniu najczęściej granym utworem w radiu RMF FM! Jednocześnie od kilku tygodni była najpopularniejszą polską piosenką w rozgłośniach radiowych w całej Polsce według badań Nielsen Music Control!

W lutym, album: "Pan i Pani" uzyskał status PLATYNOWEJ PŁYTY przekraczając nakład 35 000 sprzedanych egzemplarzy.
Kolejnym dużym sukcesem było osiągnięcie ponad 2 000 000 odsłon teledysku "Wiem, że jesteś tam" na portalu You Tube.

Anna ma syna Tobiasza (ur. 27 grudnia 2001), który - jak Ona zawsze zaznacza - jest dla Niej najważniejszy.
Prywatnie od kilku lat związana jest z Maciejem Durczakiem, który jest jednocześnie Jej managerem, a także właścicielem Rock House Entertainment (management artystów takich jak, np. Plateau, Video, Skiba czy właśnie Ania Wyszkoni).

Ania Wyszkoni jest jedną z najlepszych oraz najsympatyczniejszych polskich wokalistek.


Solowa dyskografia:
"Pan i Pani" - 2009
"Pan i Pani - platynowa edycja" - 2010


Dyskografia ze Łzami:
"Słońce" - 1998
"W związku z samotnością" - 2000
"Jesteś jaki jesteś" - 2002
"Nie czekaj na jutro" - 2004
"Historie, których nie było" - 2005
"The Best of 1996-2006" - 2006
"The Best of 1996-2006 Złota Edycja" - 2006










Recent Journals

Weekly Top Artists

This group has no charts. Group charts are calculated weekly for groups with more than 2 members.

Connected Artists

Shoutbox

Leave a comment. Log in to Last.fm or sign up.
  • Ellena_666

    tęsknię za starymi Łzami! ♥ [2]

    10 Jun 2011 Reply
  • insetto93

    tęsknię za starymi Łzami! ♥

    26 May 2011 Reply
  • lzyagu

    Super Klaudia :)* podoba mi sie ..

    23 Jan 2011 Reply
  • EwelaJ

    Klasa i perfekcja :-)

    8 Jan 2011 Reply
  • Blazi90

    Klaudia, chapeau bas!

    8 Jan 2011 Reply
  • klaudiaffc92

    Dziękuję:) Cieszę się, że zmiany są nie tylko widoczne, ale i pozytywnie odbierane.

    28 Dec 2010 Reply
  • EwelaJ

    Jak tu się milutko i ładniutko zrobiło! :-)

    28 Dec 2010 Reply
  • klaudiaffc92

    Owszem. Pojawiły się teksty nowych utworów oraz kilka nowych rysunków. Pozdrawiam!

    16 Dec 2010 Reply
  • maciek_king

    Mam pytanie czy książeczka dołączona do Edycji Platynowej albumu "Pan i Pani" różni się czymś od tej która jest w wersji podstawowej bez DVD i nowych utworów?

    14 Dec 2010 Reply
  • EwelaJ

    Emocje, serce, duszę, magię... to z pewnością odkryjecie pojawiając się na koncercie Ani. Szczerze polecam , bo naprawdę warto!

    27 Mar 2010 Reply
  • klaudiaffc92

    Jedna z tych niewielu Artystek, które śpiewają z pasją i zawsze dają z siebie wszystko. Zdecydowanie polecam koncerty!

    28 Dec 2009 Reply
  • WTK_300

    jedna z najlepszych piosenkarek ;] stre czasy sie przypominaja te nowe plyty jzu nie to samo co te do 2006 ;]

    21 Dec 2009 Reply
  • Carlitka

    Jej płyta pozwala mi się skupić przy nauce i pracy, a to nie zdarza się często ... ;) Świetna i utalentowana ! :)

    16 Dec 2009 Reply
  • ZaDymiara

    również dzięki za zaproszenie ;)

    19 Nov 2009 Reply
  • Monookee

    Fantastyczna grupa. ;)

    18 Nov 2009 Reply
Play Group Chart

Newest Members (45)

See all members

Events

See more